Här bor vi
Översikt
Förvaltning
Medlemsservice
Ordning & reda
Föreningsstämman
Felanmälan
Kontakt
Mäklarinformation
Aktuellt
Kulturklubben (LKK)
Sök
Ordning & reda
Stadgar
Ordningsregler
Regler för ombyggnad
Bra att veta om VVS
Årshjul Medlemmarnas underhåll av egna lägenheten
Viktig information om tätskikt och anmodan om åtgärd
Som medlem i en bostadsrättsförening har du en skyldighet att kontinuerligt underhålla din egen lägenhet. Fördelningen av ansvaret mellan dig som bostadsrättsinnehavare och föreningen/styrelsen framgår i bostadsrättslagen och i föreningens stadgar.
Stadgarna för Brf Liljeholmsberget hittar du här
.
Brf Liljeholmsberget har anlitat en fastighetsskötare, Rubin, som kan hjälpa till om vi får några problem. Om du behöver hjälp i lägenheten kan du kontakta Rubin (genom att lägga en felanmälan på
https://rubin.nu
), men tänk på att du får betala för det som faller inom ditt ansvar enligt stadgarna.
Som ett sätt att påminna om det kontinuerliga ansvaret, och kanske hjälpa till att undvika framtida problem inom vissa områden, har styrelsen tagit fram nedanstående årshjul. Här listas exempel på saker som är bra att tänka på och när under året det kan vara värt att skänka det en extra tanke.
OBS! Detta är INTE en fullständig lista över ditt underhållsansvar, och ska inte ses som en komplett förteckning över vad du behöver göra och när. Vår förhoppning är endast att den ska inspirera dig.
Om du har förbättringsförslag gällande årshjulet, hör gärna av dig till
styrelsen@liljeholmsberget.se
.
Årshjul
Januari:
Julgranar kastas på anvisad plats. Ta bort alla dekorationer och lägg granen fritt utan emballage.
Februari:
Kontrollera alla kulventiler i din lägenhet. Huvudventilerna finns bakom luckan i badrummet och de till badrums- och köksblandare sitter på vattenledningarna under blandaren. Det sitter även en i anslutning till toaletterna. Det är viktigt att du vet var de finns samt att de fungerar så att du kan stänga av vattnet i fall av läcka. Stäng och öppna dem helt igen så att de inte kärvar fast.
Mars:
I slutet av mars byter vi till sommartid. Det blir också ett utmärkt tillfälle till att testa jordfelsbrytaren eftersom du ändå behöver justera klockorna då. Jordfelsbrytarna har en testknapp ofta märkt T som används för att kontrollera funktionen. När du trycker på testknappen ska strömmen i lägenheten brytas (med eventuellt undantag för kyl och frys, beroende på installation). Bryts inte strömmen – kontakta Rubin! (Tips: Jordfelsbrytaren ska kontrolleras minst två gånger per år så passa även på vid omställning till vintertid.)
April:
Kanske dags att putsa fönstren? Varför inte passa på i april så du kan möta våren och de första varma solstrålarna i all dess prakt!
I april städas även gata och gångvägar. Kanske föredrar du att vänta med fönsterputsningen till efter detta? Håll utkik efter tiden på
www.liljeholmsberget.se
.
Maj:
Dags att städa balkongen eller uteplatsen? Tänk på att överbliven jord lämnas på Återvinningscentralen (ÅVC), närmast i
Östberga
. Den får inte lämnas i något av våra återvinningskärl och inte heller i grovsoprummet eller i vår park.
Juni:
Rengör friskluftsventilerna (utsugen). De sitter definitivt i badrum men finns även i andra rum i din lägenhet. Om de har dammat igen så får du sämre ventilation och det kan även orsaka missljud. Samtidigt kan det vara bra att kontrollera och göra rent friskluftsventilerna som sitter i anslutning till vissa av radiatorerna.
Juli:
Semester!
Augusti:
För att undvika kalla fönster (med ”isblommor”) på vintern, kontrollera tätningslister runt fönster och balkongdörr. Går halvorna att ta isär eller behövs nya koppel/skruvar? Vid behov av nya tätningslister eller koppel/skruvar, kontakta Rubin via felanmälan.
September:
När det börjar bli kallt ute tar det en stund innan värmen i våra element slås på. Efter att den slagits på tar det också en stund innan värmen når ut överallt i fastigheten, så ha gärna lite tålamod. Om du fortfarande upplever att det är kallt eller att vissa element är kallare än andra kolla termostaterna. Om några inte fungerar kan det räcka att ”massera” dem d.v.s. vrida reglaget fram och tillbaka mellan ytterlägena. Vänta en stund, är det fortfarande kallt kontakta Rubin via felanmälan.
Oktober:
Trögt i avloppet i kök, toalett eller golvbrunn? Försök rensa själv. Rinner det fortfarande trögt kan lite diskmedel och varmvatten räcka långt. Om det inte hjälper, kontakta Rubin via felanmälan. Om det luktar illa trots rengjort avlopp så kan packningarna ha torkat och börjat läcka upp luft.
Och du – passa på att kontrollera jordfelsbrytaren igen i samband med övergången till vintertid. Det bör göras två gånger per år. Jordfelsbrytarna har en testknapp ofta märkt T som används för att kontrollera funktionen. När du trycker på testknappen ska strömmen i lägenheten brytas (med eventuellt undantag för kyl och frys, beroende på installation). Bryts inte strömmen – kontakta Rubin!
November:
Nu tändas åter ljusen! Kontrollera brandvarnaren genom att trycka på testknappen. Om inget tjut hörs – felanmäl och få kostnadsfritt en ny brandvarnare från Rubin.
December:
God jul! Tänk på att sortera avfall rätt. Julklappspapper slängs i kärlet för pappersförpackningar. Snören slängs i vanliga hushållssoporna.
Brf Liljeholmsberget, Katrinebergsbacken 28 nb, 117 61 Stockholm • tel 08-190296 •
www.liljeholmsberget.se
•
info@liljeholmsberget.se
Provided by Avima