Här bor viÖversiktFörvaltningMedlemsserviceOrdning & redaFöreningsstämmanFelanmälanKontaktMäklarinformationAktuelltKulturklubben (LKK)Sök
Ordning & reda
Stadgar
Ordningsregler
Regler för ombyggnad
Bra att veta om VVS

Regler för ombyggnad av lägenhet

Styrelsen rekommenderar lägenhetsinnehavare som ska bygga om lägenheten att lägga dessa ordningsregler som en bilaga eller ett refererat dokument i avtalet med utföraren.

I paragraferna 11 och 12 i föreningens stadgar anges vad medlem är ansvarig för och vad medlem får förändra i sin lägenhet. 


För föreningen gäller också de regler som Stockholms stads byggnadskontor tillämpar, se Flytta kök eller badrum.

I vår förening krävs styrelsens tillstånd för ombyggnad eller åtgärder som påverkar och ändrar 
VVS (värme, ventilation och sanitet). 
bärande väggar. 
badrum.
elsystem. 
fasaden utanför lägenheten.

Styrelsen måste alltid kontaktas, via e-post eller brev, innan ombyggnaden startar. 

Vid anlitande av ett företag som ska göra din ombyggnad ska:
arbetet utföras av auktoriserade fackmän.
det finnas ett skriftligt avtal mellan lägenhetsinnehavaren och företaget där det tydligt framgår att företaget och de personer som ska utföra ombyggnaden tagit del av föreningens ombyggnadsregler.
det finnas dokumenterat vilka personer som kan komma att få tillträde till lägenhet och trapphus i samband med ombyggnationen.

En teknisk dokumentation av genomförda förändringar ska lämnas till styrelsen när ombyggnaden är klar. 

Lägenhetsinnehavaren som bygger om är skyldig att informera grannarna och särskilt ange under vilken tid störande ljud kan förekomma. Störande arbeten får endast förekomma på vardagar kl. 8–16 under en period av högst tre veckor.

Efter ombyggnad ska utfört arbete besiktigas av styrelsen, eller av styrelsen utsedd part. Styrelsen kan också kräva besiktning under pågående ombyggnad för att säkerställa till exempel tätskiktets kvalitet.

Lägenhetsinnehavaren står för kostnad för extern hjälp med besiktning.

Lägenhetsinnehavaren ansvarar för att byggavfall forslas bort inom rimlig tid. Det får inte lämnas i föreningens grovsoprum eller container och inte heller belamra gemensamma utrymmen, som trapphus, källargångar, vind, gård, trottoar eller bilväg.
 
Bärande väggar
Betongväggar i lägenheten får inte tas bort eller förändras. De är bärande och/eller stadgande. Att borra hål i betongvägg/tak/golv för att sätta upp lampor, tavlor och hyllor kan tillåtas.

Ventilation
Du får inte sätta igen befintlig ventilation, eller ändra till annan typ av ventilation.

De spiskåpor som finns i våra kök är anslutna till husens mekaniska frånluftsventilation. Spiskåporna ska ha spjäll som kan öppnas för att forcera luftflödet och som stängs automatiskt av en timer i spiskåpan.

Regleringsdonet till spiskåpan är inbyggt i spiskåpan. Det justeras vid den OVK (obligatorisk ventilationskontroll) som föreningen har egenansvar att utföra.

Ventilationen i köket får inte byggas in eller stängas till. Den måste alltid vara åtkomlig för justering via reglerdon.

Det är inte tillåtet att byta spiskåpan mot en motordriven spisfläkt ansluten till föreningens ventilation. Det förstör ventilationen för andra kök i huset.

Kolfilterfläkt kan installeras i stället för spiskåpa. Den får inte anslutas direkt till köksventilationen. Köksventilationen måste då mynna i köket med ett reglerbart don.
 
Elinstallationer
Ombyggnad eller andra ingrepp i elsystem får endast utföras av behörig fackman. Ska du göra ombyggnad som berör fastighetens stigarledning, el-central eller det ordinarie nätet, måste den först dokumenteras på en ritning och godkännas av styrelsen.

Till lägenheterna levereras 20 ampere till proppskåpet i hallen. Det inte är tillåtet att byta till säkringar med högre kapacitet i lägenheten.

Att en säkring löser ut beror oftast på feldimensionerad eller trasig hemutrustning. Vi rekommenderar att man inte har utrustningar som var för sig drar mer än 2 000W (gäller inte spis/ugn).

Vatten och avlopp i kök och badrum

Medlem ansvarar för vattenledningsrör och avloppsrör i lägenheten och därmed också för rör under diskbänk i kök samt under handfat m.m. i badrum.

Badrumsrenoveringar

Dessa regler gäller gentemot föreningen om du ska renovera ditt badrum och kompletterar gällande lagar och regler som gäller vid badrumsrenoveringar.

En förfrågan om renovering ska lämnas till styrelsen, inkluderande en beskrivning av vad som ska göras vid renoveringen, med en ritning.

Rördragning måste ske enligt reglerna för säker vatteninstallation, se https://www.sakervatten.se/. För inbyggda rör måste kopplingar/ventiler kunna besiktas genom en inspektionslucka samt att det måste finnas "skvallerrör". Se reglerna för säker vatteninstallation. Föreningen ansvarar för inbyggda rörledningar. Under byggtiden måste dragningen dokumenteras skriftligen.

Golv- och väggskikt ska bytas ut enligt gällande bestämmelser för våtrum. Mer information finns på Byggkeramikrådets webbplats.

Det är OK att installera jordfelsbrytare – arbetet ska dock göras av fackman.

Kakel och klinkers alternativt vägg-/golvmatta för våtrum är OK.

Golvvärmeinstallationen ska vara elektrisk.  

Det är OK att byta ut vitvaror och armaturer. 

Det är OK att installera elektrisk handdukstork.
Ventilationen får inte ändras eller påverkas.

Samtliga eventuella bilningsarbeten måste redovisas tydligt i ansökan och godkännas av styrelsen.

Föreningen rekommenderar, vid installation av torktumlare, kondenstorktumlare eftersom den inte behöver kopplas till befintlig ventilation.

Golvbrunnar måste följa reglerna för säker vatteninstallation.
 
Om brunnen ska bytas/flyttas ska slutbesiktning göras för att säkerställa att fallet mot brunnen är riktigt.

Spotlight får endast installeras om det utförs fackmannamässigt, dvs att det inte finns risk för överhettning/brand.

Styrelsen ska få kopia på slutbesiktningsintyg/kvalitetsintyg när slutbesiktning utförts. Besiktningen ska utföras av en behörig besiktningsman. Styrelsen kan inte utföra besiktning av VVS-arbete – dels på grund av att vi är part i målet om det skulle uppstå problem senare och dels på grund av att vi inte har den kunskap som krävs för att utföra en besiktning.

Följande dokument ska kunna redovisas till föreningen efter renoveringen:
1.Utförande enligt säker vatteninstallation
2.Våtrumsintyg
3. Elektrikerns egenkontroll och dokument som visar att elektrikerföretaget är registrerat hos Elsäkerhetsverket.

Alla ursprungliga våtrum är prefabricerade. Det finns ett tätskikt i golvet och på väggarna. Hur långt upp på väggarna skiktet går varierar mellan olika typer av badrum. Det går därför inte att flytta badkaret eller ordna en duschhörna var som helst i badrummet.

Under tätskiktet finns värmeslingor som leder varmvatten från VVC-systemet genom golvet. Flödet i golvet kan regleras med en vridbar ratt vid golvet.
 

Balkonginglasning
Föreningen har bygglov för inglasning av alla balkonger, men inte för takaltaner. Bygglovet gäller endast inglasning utan ramar.

Anmäl till styrelsen om du är intresserad av att glasa in din balkong.

Inglasning kan utföras av ett flertal företag; bland annat Balkongrutan, Sakkes, Svenska Lumon AB och Tanelin AB som kan uppfylla villkoren i gällande bygglov.

Den som glasar in måste skriva avtal om balkonginglasning med föreningen om framtida underhållsskyldighet med mera. Avtal för nedladdning finns här: Balkongavtal.

Brf Liljeholmsberget, Katrinebergsbacken 28 nb, 117 61 Stockholm • tel 08-190296 • www.liljeholmsberget.seinfo@liljeholmsberget.se
Provided by Webforum